Centar za obrazovne politike

Pruža najnovije primjere dijaloga o obrazovanju u Bosni i Hercegovini.
Zašto Centar za obrazovne politike?
Zbog mnogih pitanja na koja želimo odgovor:
  • Kako se može unaprijediti kvalitet obrazovanja?
  • Da li naša djeca razvijaju kritičko mišljenje u školama?
  • Kako se u školama provodi socijalna inkluzija?
  • Kako da se djeca sa poteškoćama u razvoju na najbolji način uključe u redovno školovanje?
  • Kako roditelji učestvuju u obrazovanju svoje djece i da li su uključeni u donošenje odluka u školi?
proMENTE tim Centra za obrazovne politike nudi stručan pristup u istraživanjima u oblasti obrazovanja i u unapređenju obrazovnih politika. Cilj Centra je da promoviše obrazovne politike koje su fleksibilne, participativne, bazirane na činjenicama, transparentne i koje potiču vrijednosti otvorenog društva.
proMENTE Centar za obrazovne politike dio je međunarodne Mreže centara za obrazovne politike/Network of Education Policy Centers (NEPC) koja broji 20 članica u zemljama koje se pružaju od Poljske i Latvije do Mongolije i Kazahstana. Vizija NEPC-a je da se razvije u snažnu, formalno uspostavljenu mrežu vodećih centara u oblasti obrazovne politike, kao globalnog partnera koji okuplja lokalne i regionalne stručnjake na ovom polju kroz promovisanje vrijednosti otvorenog, demokratskog, multikulturalnog i pluralistickog društva.
NEPC članice su izvodile studiju monitoringa prekida školovanja u periodu od 2003.-2006.godine. Zemlje učesnice su bile Albanija, Kazahstan, Latvija, Mongolija, Slovačka i Tadžkistan.